20. 4. 2024
Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi a chránit je. Přesto hadi odjakživa vzbuzují u řady lidí negativní emoce. Není důvod, jak se snaží vysvětlit vzdělávací video věnované především užovce podplamaté, které ovšem představuje všech pět u nás žijících hadů. Stačí respekt, jako ke všemu živému.
20. 4. 2024
Největšího výrobce řemeslné čokolády v Česku, Čokoládovnu Janek, založil před lety Václav Durďák s manželkou a kamarádem. Postupně přikoupili i pražírnu kávy. „Bereme to pořád jako rodinný podnik, který nám hlavně dělá radost,“ říká. Jak těžké je vybírat kakaové boby? A jaká čokoláda mezi Čechy trenduje?
19. 4. 2024
Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak se Jindřich Figura stal jedním z nich. Chvíli studoval archeologii, ale táhlo ho to k šermování.
19. 4. 2024
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu Zahradník po ruce na Primě ukázal pěstitel a nadšenec Tomáš Trejbal metodu, jak sklízet brambory ne klasicky z řádků na poli, ale z věže, do které připravíme sadbu právě v tomto čase.
18. 4. 2024
Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře. Je to lahoda pro oko a vzduch je nasycený vůní.
18. 4. 2024
Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v ranějších termínech. Právě tehdy, kdy srny budou klást svá mláďata. Hrozí tak nebezpečí, že sekačky usmrtí daleko větší množství srnčat.
17. 4. 2024
Za naklonování kočičího mazlíčka, o kterého přišla v jeho pouhých pěti letech, zaplatila Kanaďanka Kris Stewartová 50 tisíc dolarů. Je šťastná, že náhradou za uhynulého Beara má po dvou letech snažení dva stejné kocouří klony. Je ochotna nést i riziko, že naklonovaná zvířata mohou mít řadu zdravotních problémů. Otázka je, nakolik je to etické.
17. 4. 2024
Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek. Zkuste si v tomto stylu připravit jednoduchý recept na zprudka ugrilovaného tuňáka s italskou caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé. Osvěžující jarní pokrm podle šéfkuchaře Mirka Barcíka z hradecké restaurace Aquarium zvládne úplně každý.
17. 4. 2024
Chobotnice, sépie, olihně či obří krakatice. Ti všichni patří mezi hlavonožce. Jejich život je pro mnohé obestřen tajemstvím a záhadou, kromě toho budí dojem živočichů, kteří od prehistorických dob nezměnili styl života ani vzhled. „S dávnými předky je pojí třeba to, že i oni žili na dně oceánů a živili se lovem,“ popisuje Lucie Juřičková z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
16. 4. 2024
Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich ducha, a přitom získali vnitřní i venkovní prostor, který odpovídá vašim potřebám a přáním. Lze považovat za zázrak, když se to podaří. I proto je návštěva zahrady u venkovské chalupy v České Kanadě tak inspirující a povznášející.